Pedrera de Can Sagristà - Piera

A Piera, a la comarca de l’Anoia, tot just al costat de la masia de Can Sagristà, hi ha una antiga pedrera cadastrada com si fos de talc, però on en realitat, mai es va extreure el talc, sinó que el mineral extret va ésser la PIROFIL.LITA.

Entre els nivells de Licorelles gris-verdoses, probablement de l’ordovicià, trobarem, no sense esforç i amb paciència, llàmines d’aquest mineral de color verd festuc (pistacho).
Inicialment no trobarem res més que licorella esmicolada, però si ens anem fixant detingudament i entrenem l'ull, anirem trobant per arreu petits fragments verds de PIROFIL.LITA, ja que és un mineral que a més de tou, té una exfol.liació molt i molt marcada com les miques, de fet, és molt posible que llegiu per la xarxa que de tant en tant, es considera com a tal, tot i que jo no vull considerar-la així.
Apreciacions a banda, una vegada trobats els fragments, en tocar-los ja podem sentir el tacte suau i lleugerament untòs d’aquest mineral, de fet, el tacte, es una propietat molt característica d'aquest mineral.

Si remenem amb bon ull al nivell adequat podem extreure llàmines senceres amb mès superficie on podem comprovar amb comoditat aquesta característica.
Amb temps, paciència, una mica de sort i un ull perfecte, podem ampliar la col·lecció, ja que en Mata-Perellò cita indicis de CLORITA (PENNINA), IL.LITA i MOSCOVITA. Per d’altra banda, també cita, entre aquests nivells de licorelles, filonets de quars que sovint contenen PIRITA, ANKERITA i SIDERITA. Però com aquests minerals els trobarem amb relativa facilitat en d’altres jaciments, aquí nomès deixarem constància que han estat citats.


Per cert, voleu sapiguer que es fa amb la pirofilita a la industria, mireu l'entrada de les aplicacions de la Pirofilita

No hay comentarios:

Publicar un comentario