Turisme - Els Forns de Calç d'Olivella



  Segons els calciners, un forn de calç és:

“Un clot fondo i rodó on hi couen les pedres, perquè a força de foc es tornin calç”
Eren uns pous de 3 a 5 metres de diàmetre i uns 4 a 6 metres de fondària deixant a un metre i mig del fons, una mena de graó dit la banqueta i per una banda s’obria la porta. A dalt de la banqueta es preparava una bastida feta amb feixos deixant a sota un espai per a les cendres i a partir d’aquí es col•locaven les pedres calcàries, una damunt d’altra amb efecte de xemeneia, totes amb contacte amb el foc.

Un cop era ple es tancava la part superior externa dita curulla amb pedruscall i terra per obtenir major aprofitament del calor. Quan s’acabava la matèria prima de l’espai (pedres i fusta), feien un altre pou a un altre espai, on trobaven un altre cop la matèria necessària.

Per fer la fornada calien de 8 a 10 dies. Es necessitaven temperatures entre 800ºC i 1000ºC per passar a ser òxid de calci.

En una fornada es feien 150 tones de calç.

En aquest recorregut es poden observar els forns de calç de Can Suriol, del Monàs, dels Turiols i un de nom desconegut.

Van funcionar des de finals del S.XIX fins als anys 60.

Els calciners d’aquests forns van ser en Ramon Vidal de Ca La Laieta Vella, en Josep Arnal el Valencià i en Fèlix de Ribes.

CAMÍ ANTIC D’OLIVELLA 4,5 km – 1.25h aproximadament

El Camí Antic d’Olivella uneix al casc antic amb la zona d’equipaments de la Crivellera. Sortint de la plaça major el camí baixa a l’aparcament de la ronda sud per enfilar-se a la serra de les Basses i baixar fins a creuar la carretera BV-2111 a l’alçada de Can Duran.

D’allà segueix paral•lel a la riera de Begues fins a Can Suriol, després d’aquest magnífic mas i per l’altre costat de la riera ens trobem el Forn de Calç de Can Suriol, per la falda del Puig del Monàs arribem a la cruïlla amb el Camí de Can Turiols.

Seguint en direcció a Mas Milà trobem un segon forn de calç del qual no se’n coneix el nom, i riera avall per l’ombril del Coster de la Bota arribem al forn de calç més gran de la zona el Forn del Monàs, després travessant la riera i la carretera arribem a la zona d’equipaments de la Crivellera.

Des de l’aparcament del camp de futbol continua amb la senyalització del Servei de Turisme de la Diputació de Barcelona fins a Sant Pere de Ribes enllaçant amb la xarxa de camins del Garraf.


CAMÍ DE CAN TURIOLS 1,5km – 0.30h aproximadament

El Camí de Can Turiols arrenca al Camí Antic d’Olivella sota el puig del Monàs i ens porta passant pel Casal de la Gent Gran fins a la zona d’equipaments del Ganxo.

A la cruïlla amb el Camí Antic d’Olivella cal travessar la riera de Begues i pujant unes escales de fusta travessar la carretera BV-2111. Enfilant-se per la Costa Reba i paral•lel al fondo de Turiols ens porta al Forn de Calç d’en Turiols.

Després s’enfila pel solei paral•lel a la carretera BV-2415 fins arribar al Centre Recreatiu Municipal Can Turiols seu del Casal de la Gent Gran, als seus jardins prop del camí hi ha una font. Tot seguit travessant el carrer i passant per sota l’antic Mas de Can Turiols, actualment el Restaurant Hostal Les Piques, el recorregut segueix per un nou tram de camí dirección Can Surià fins a la zona d’equipaments del Ganxo.

Després continua amb la senyalització del Servei de Turisme de la Diputació fins a l’Arboçar enllaçant amb la xarxa de camins del l’Alt Penedès.

Així doncs haurem recorregut en total 6km d'els Camins d’Olivella ( Garraf ) Barcelona
Els camins tradicionals tenen, avui en dia, un elevat valor cultural i històric, però també ens permeten conèixer la natura i els paisatges de les nostres contrades.

Aquests antics camins són un element patrimonial i identitari del territori, per això, és important que siguin conservats per al gaudi de les generacions actuals i futures.

Les noves formes de lleure a la natura, especialmente el senderisme, permeten donar ús i valor social a aquests camins, sovint abandonats i malmesos.

Tot plegat, amb els objectius de mantenir i rehabilitar el patrimoni històric que representen aquests viaranys i fer possible una activitat sociocultural local que contribueixi a la conservació dels propis Camins d’Olivella.


Font: Imatges i texte integre del tríptic de la Xarxa de Camins d'Olivella de l'Ajuntament d'Olivella

No hay comentarios:

Publicar un comentario