Vitrina de visites - Gener 2016

Tant aquest 2016 com el passat 2015 han estat dos anys molt estranys. Si els jutgem per les publicacions als diferents blogs, podem dir que estem en estat vegetatiu, però és només una imatge aparentment estèril. Per darrere he preparat algunes coses, i fent aquesta recopilació 2014/2015/2016 ja no queda tan clar que hagi estat un any en blanc.

A mitjans d'any 2015 va néixer oficialment vitrinamineralcat.blogspot.com i amb ella dos apartats que tenia al cap des de feia molt de temps, el dels "Elements" i el de les "Fluorites Catalanes".

No ha estat gens fàcil enllestir el primer apartat dedicat als Elements, ja que són minerals molt complexes de trobar in situ, per això he comptat amb la inestimable ajuda de Joan Abella ( Plata i coure nadiu ) i karbu8 ( sofre nadiu ). Amb aquests exemplars, la dificultat era afegida, per ells trobar-los i per mi fotografiar-los. Gràcies a tots dos! Ha estat tot un repte, he anat justet, doncs no tinc ni experiència ni equip fotogràfic a l'alçada, però al final ha quedat un resultat prou digne, podeu visitar l'apart de vitrinamineralcat dedicat als Elements.

La resta d'exemplars ja eren coneguts a mineralcat, com són l'or del Segre i el grafit de Montcada ( per agafar-ne un grafit més o menys representatiu ).

Pel que fa a les fluorites catalanes, potser és un projecte massa ambiciós. Ara per ara puc tenir una quarantena de referències escrites, de les quals només he pogut recopilar una vintena. I el més collonut és que gairebé tothom té exemplars d'aquestes mines....

En aquest apartat, vaig penjar una primera tongada de fluorites catalanes, com no podia ser d'una altra manera, amb l'ajut de molts companys d'afició, una mica també a manera de reconeixement per la seva labor de difusió de la mineralogia i dels diversos jaciments que en el seu dia ja varen descriure per la xarxa. Així tenim en la primera tongada les següents fluorites:

FLUORITA Singuerlin - Proporcionada per Marc Campeny
FLUORITA La Martorellense - Proporcionada per Frederic Varela
FLUORITA Osor - Proporcionada per Prudenci Gatell  
FLUORITA St Ramón Espinelves - Proporcionada per Frederic Varela
FLUORITA Pedrera Balmanya - Proporcionada per Jorgina Jordà

Des d'aquesta primera tongada, hem continuat amb la recopilació de fluorites catalanes a través de més companys, el meu agraïment es màxim, doncs m'han proporcionat no només fluos, sinó moltes coses molt i molt i molt interessants, em sap molt de greu però encara estan esperant a què les pugi fotografiar, així doncs, només centrant-nos en les fluorites, ja tenim exemplars de les següents localitats:

FLUORITA Can Magre - Proporcionada per Juan Martin
FLUORITA Vimbodí - Proporcionada per karbu8
FLUORITA Can Rovireta - També de karbu8

i ja que hi som aquí, farem esment també de les fluorites que ja en el seu dia vaig recollir amb el Mata o bé posteriorment per arreu:

FLUORITA Mina Berta - Papiol
FLUORITA Mina de Sant Marçal 
FLUORITA Mina de la Torre de la Fam - Piera
FLUORITA Mina Ca n'Aguilera - Piera
FLUORITA Mina del Bruc
FLUORITA Porrera  

tot aixó pel que fa a les fluorites. Encara falten moltes referències, però hem de continuar i com diría aquell, no només de fluorites viu l'home, així que en l’apartat dedicat a mineralcat ja estan preparades les següents cròniques de mines sobradament conegudes a la xarxa:


I en quant al turisme miner, que tant ens agrada practicar, recomanem un museu:


En un altre ordre de coses he de dir que la revolució també va arribar aquest passat 2015. El GMC llença el potent web mineratlas.com. Literalment ens agafa en pilotes. Tot allò que fèiem manualment d'agafar les coordenades del Mata, convertir-les, posar-les "a huevo" a sobre d'una foto aèria, comparar-les amb la topo del ICC i amb el metalogenètic del IGME, tot això que eren hores de feina, tot en un clic. Brutal. Gràcies GMC.

Aquesta eina ens ha permès sense dubte repassar amb comoditat alguns indicis que ja teníem preparats i situats manualment sobre el paper amb certes limitacions, però que gràcies a mineratlas hem pogut trobar sense gaires complicacions. Així hem anat a la recerca de barita a Sant Andreu de la Barca i secundaris de coure a Tiana. Cap ha donat exemplars espectaculars, però van confirmar la seva condició d’indicis.

En l’apartat de patrimoniminerdecatalunya estem treballant professionalment en tres projectes que espero sortin a la llum un any d'aquests, però dels quals prefereixo encara no publicar detalls, així que he preparat diverses cròniques per continuar en l'àmbit de les fàbriques de calç i ja entreveure el pas entre fàbrica de calç - fàbrica de ciment:


I més i més i més. Mentre escric aquestes líneas el cap no para, ja tinc preparades algunes sortides més vers la fluorita, més aspectes relacionats amb la fabricació de ciments, visites a jaciments clàssics i moltes coses més, però no tenim ni idea de quines possibilitats ens oferirà aquest 2017. Ara per ara "dique seco". Així que salut i fins a la següent crònica.

Publicat Desembre 2016

No hay comentarios:

Publicar un comentario