Mina Batzacs, pel torrent on es troba situada la seva galeria principal.
Mina Matilde del Papiol que és el nom de la concessió.
Mina del Quars perque és a les vetes d'aquest mineral on s'associen la fluorita, el coure i la galena objecte final de l'explotació del complex miner Berta.
Efectivament, complex miner Berta, segons les informacions publicades pels espeleocabusadors de la Federació Catalana d'Espeleologia i un grup d'espeleolegs catalans reflectides en un document del 2004 del Sr. Lluís Julià Jimeno els nivells 3 i 4 d'aquesta mina possiblement conecten amb l'antiga mina Berta, aixó si, nivells totalment ofegats d'aigua, i taponats per derrubis en un 90% que dificulten molt constatar aquesta continuitat. Estem parlant de inmersions en claustrofobics pous verticals d'acces a aquests nivells al voltant dels 50 metres de profunditat, aqui només podem donar les gràcies a aquests professionals per oferir-nos una informació de primera mà gens fàcil d'assolir.
En un principi, les informacions s'encaminen a que l'objectiu principal d'aquesta mina era la de conectar els nivells inferiors de la Berta amb l'exterior, aixó si, seguint les vetes de mineral que interceptaven durant la seva construcció. Tal i com figura als documents citats, una finestra de la Berta.
Aquests antecedents ja eren coneguts des de fa temps però es trobaven barrats per una reixa d'accés. Avui ja son una mica més familiars gràcies a una visita científica i tècnica que venia acompanyada de la clau de la reixa, però amb la meva incorporació in extremis sense l'equip fotogràfic que es mereixia la visita.
Galeries de suficient amplada i alçada, temperatura agradable i bona companyia!
Mineralogicament no molt generosa, segurament perque no portaba els estris adequats, i temps per fer la visita molt limitat, tot i aixó, una més a la saca!
La calcita apareix en totes les escletxes naturals de la granodiorita, formant plaques com la d'aquesta fotografia
Les filtracions son molt abundants, i les alteracions dels minerals de ferro i coure son molt visibles per tot arreu, continuament travessem arcs plens d'aquestes alteracions i les formacions recents de precipitats de carbonat càlcic afloren arreu.
La fluorita apareix ja a la primera sala gran, tot i aixi, les parets de la galeria estan embrutades amb pols, igual que quan repases els talusos de la cantera Berta, cal pasar la ma mullada per descobrir el màgic i característic verd de la fluorita de Papiol.
Observeu que encara queden als sostres les fustes que segurament feien de soport pel filat elèctric i d'iluminació de les galeries.
Ja a l'exterior, als terrers de la mina, per sobre del torrent, es molt freqüent trobar puntes de quars ben cristalitzades.
No hay comentarios:
Publicar un comentario