Aflorament Calcita - Vallirana

Molts són els afloraments de calcita que hi ha per Vallirana, de fet hi ha moltes pedreres al municipi, però aquest cop no parlem d'una cantera sinó d'una troballa casual d'un aflorament de calcita en un talús de carretera.



No se on, soposo que en un Xaragall, vaig llegir fa molts anys que a l'urbanització de la Selva Negra de Vallirana hi havia un aflorament d'algún mineral, però que estava penjat per la construcció de la propia urbanització. Aprofitant que venia de Can Bogunyà donem un tomb a veure que podem trobar.


Entre tanta pujada i baixada ens crida l'atenció una construcció antiga tot just davant de Villa Antoñita que té tota la pinta de bocamina, però que segurament és un antic forn de calç. Ens apropem però no trobem res més que formigó i runes abocades per la construcció d'una casa propera. Com sempre aixequem la mirada a veure que tenim al voltant i trobem unes argiles i uns gresos vermells molt normalets.


Però tot just entre els gresos vaig trobar unes geodes de calcita molt interessants. Com que la roca encaixant és un gres, escarpa llarga i ampla i l'extracció és qüestió de tocar els punts adequats i la roca es tallaria com formatge.



Així va ser i aquestes son les peçes extretes in situ sense rentar:



Una vegada a casa, aquestes son dues mostres de la resta del bolo:

No hay comentarios:

Publicar un comentario