Mina de Can Bogunyà - Vallirana

Fa un temps vaig descobrir per la xarxa uns documents sobre la mineria de guix a la zona de Corbera de Llobregat. Entretant vaig trobar informació molt interessant, d'una mina de guix situada prop de Can Bogunyà de Vallirana, a: http://espeleobloc.blogspot.com/2010/03/el-polvori-vallirana.htmlon es parla sobre "un gran forat al costat del PR C-163 que s'endinsa a la muntanya per galeries de proporcions tant descomunals que permetien la circulació de camions, coneguda com el Polvorí.

És una gran explotació subterrània de guix que durant la Guerra Civil, l’exèrcit de la República el va utilitzar per a emmagatzemar tot tipus de bombes i municions. A bon segur que engrandirien el forat inicial, fins al punt de fer-lo transitable pels camions que entrarien a carregar o descarregar aquets materials tant explosius. Al costat de la boca encara queden les restes d’una petita construcció que estaria destinada a albergar la guarnició que protegia l’entrada.

El fet de convertir una mina en polvorí és es repeteix en altres indrets. Per exemple, les mines de Can Palomeres, a Malgrat de Mar, també varen tenir aquest ús. I és que resulta difícil trobar un lloc millor que una mina per a protegir la munició enfront l’aviació i els canons de l’enemic."

La veritat és que la topografía de la mina és molt senzilla, explotació per càmeres i pilars, i d'unes dimensions en alçada i amplada realment molt grans, certament podrien circular camions de l'època per aquí dintre. El guix és ben present per arreu, especialment a les clapes esllavissades recentment del sostre de la mina. Ambtot hi ha un bon aflorament tot just a l'entrada a ma dreta, on es veu perfectament el contacte del guix amb les argiles.

A la sortida de la mina, trobem una petita edificació, soposem per controlar-ne l'accès: També podem veure el que queda d'un espectacular forn tradicional Tota la part inferior es troba enrunada, per tant, els nivells inferiors es troben segurament intactes. S'intueix la banqueta del forn Una bona oportunitat per restaurar i conservar com a patrimoni miner abans que s'acabi de malmetre del tot. I és que la mineria del guix a la zona Corbera-Vallirana va ser molt i molt important, però aixó formarà part d'una altra entrada, la Corbera Desconeguda...

No hay comentarios:

Publicar un comentario