Guia - Sistemes cristal·lins


Despres de molt de temps rumiant, he decidit fer aquesta entrada sobre els sistemes cristal·lins. Hi ha molts i molts llibres i manuals sobre els sistemes, pero es un tema complexe quan s’intenta traslladar de les figuretes de fusta als nostres minerals.

Quan agafes un llibre sempre hi ha la típica fitxa on posa “cristal·litza en el sistema cúbic” i a continuació surten tota una serie de dibuixets molt macos amb poliedres truncats per tot arreu. Però falta un detall, que és reproduir el sistema cristal·li al costat del cristal per tal d’identificar aquesta geometría efectivament al cristall en qüestió.

Aixó es realment complicat, però les representacions 3D que volten per la xarxa fan aquesta tasca molt més senzilla. A partir de la página del Instituto Gemológico Español i la de Crystal Shapes he pogut fer aquesta entrada. Per una banda he fotografiat el mineral i al costat he intentat reproduir la seva geometría en la mateixa vista a partir de la representació 3D. La veritat és que no és gens fácil, molt sovint perque els cristalls que he trobat per les mines d’arreu no son perfectes i en canvi, la representació 3D es absolutament matemática.

Es molt millorable i sobretot ampliable. M’agradaria donar-li més voltes, completar-lo amb totes les possibilitats (amb eixos de simetría…) i sobretot dedicar-li més temps, però és, si més no, un pas endavant que volia fer des que vaig descubrir aquest enllaç de cristal·lització.

Aquí en teniu un tast, que de mica en mica, aniré completant:






1 comentario:

  1. la letra sale mui pequeña abeis de mejorarloo pero lo demas very good

    ResponderEliminar