Turisme - Or del Segre



Feia molt de temps que anaba darrera d'aquesta activitat.

Inaugurat a Balaguer al Maig del 2013, el Centre d'interpretació de l'Or del Segre es un dels llocs relacionats amb la mineria més interessants, participatius i divertits que he visitat darrerament. Es troba situat a l'edifici annex del recuperat Moli de l'Esquerrà.


Aquesta aventura comença amb una breu introducció històrica sobre l'explotació de l'or al riu Segre mitjançant un conjunt de plafons divulgatius i vitrines.


Per anar bé, imprescindible fer-ne la visita guiada. Un fred matí d'hivern entre setmana, vaig tenir la sort de gaudir en solitari, d'aquesta introducció aurífera de la mà de la Mireia, que va guiar-me exquisidament durant tot el matí entre romans, tècniques d'extracció, llegendes, joies i cultura de comarca. De veritat, molt i molt agradable i molt i molt recomanable.


També es molt interessant veure l'audiovisual de la recerca d'Or, projectat al racó reservat a les llegendes per als més petits.


El Centre disposa de dos grans safareigos lineals per a la pràctica de la batea, un d'ells adaptat en alçada per als més petits, i un altre a més alçada per als no tan petits, i es que aquesta activitat engrescarà de segur a tota la família.


Una col.lecció d'abacs de diferents materials i èpoques separen les dues zones de safareig.


Molt recomanables també les fitxes plastificades sobre l'Or al Mon i sobre la recerca de l'Or a Lleida, i a Catalunya.


Però sense cap mena de dubte, l'activitat de recerca d'Or amb l'àbac és el gran atractiu.

La arena aurífera del Segre cal comprar-la allà mateix, en bossetes, que es poden compartir, de 3 euros amb 25 mg d'or o de 6 euros amb 50 mg d'or.


De fet podem dir que aquesta activitat té un cost material simbòlic, però en realitat, l'experiència de trobar-ne Or (encara que sigui aquí i si més no, per primera vegada) no té preu, és una passada!!!!


El procés es metódic. La Mireia sacseja la bossa per uniformitzar-ne el contingut, i diposita una miqueta a sobre de l'àbac. Amb una habilitat tremenda explica tot el que cal fer pas a pas, amb mètodes diferents inclosos, que si alguns fan aixó, d'altres ens estimem més fer així... i ens anima a probar, a probar i a tornar a probar sense por. La nostra habilitat és absolutament nefasta, però de seguida la Mireia ens corregeix i ens acompanya en els moviments, poc a poc vas agafant la tècnica.


Absolutament increible, d'aquell moviment metòdic i pràctic apareix lluent una palleta d'or, i una altra, i una altra...  que guaaaaaaapo!!!


De fet és una activitat molt recomanable per gaudir en familia, però també fins i tot diria que imprescindible per practicar una mica abans d'anar al riu, doncs aquesta sorra ja està rentada i nomès has de centrar-te en la tècnica per separar-ne les palletes.


Molt interessant també veure com les miques t'enganyen, perque per separat, les miques llueixen certament com l'or, però si posem una mica al costat d'una palleta d'or, la diferencia de daurat es molt evident. Fixeu-vos bé, a l'esquerra les palletes d'or i a la dreta tres fragments de mica. Només quan les tens una al costat de l'altre pots diferenciar-les i també, per soposat, quan tens l'ull molt ben entrenat.


Com a curiositat, al propi riu Segre s'han trobat també pelletes amalgamades amb mercuri, tècnica utilitzada antigament per "capturar" les palletes d'or.


En definitiva, una activitat molt interessant, divertida i recomanable, tant per fer amb la familia com per qui vol practicar abans d'aventurar-se al riu a la recerca d'or. En aquest cas, la diversió i la troballa de palletes està assegurada i per soposat, te les pots endur en una probeta, amb etiqueta i tot.


Així que no ho dubteu, aneu i gaudiu de la recerca d'or!

+ info:    Centre d'interpretació de l'Or del Segre

visita:     Gener 2015
publicat: Març 2015

No hay comentarios:

Publicar un comentario